Петя, навлизате в една тема, която не е за този форум. Личните взаимоотношения между работник и работодател се уреждат или на добра воля или по съдебен ред. Ние не можем да бъдем арбитри в ситуации, които не познаваме.  Още повече, когато има разни устни договорки, заяждания и инат.
Тук можете да получите съвет какво да се прави съгласно закона. Но когато и двете страни спазват закона.

Аз за това питах какви стъпки може да се направят.Информацията , която дадох е с цел да обясни ,че работодателят не желае да прави корекции.НОИ казва ,че не могат да вземат отношение и за това питах дали Инспекцията ще вземе отношение.Но пък нали са прекратени трудовите взаимоотношения.

Явно само адвокатът ще свърши работа.
Благодаря на всички.
Подайте жалба в Инспекцията по труда (съмнявам се, че ще има адекватна реакция). След това - в съда дело.

А защо има 40 дни обезщетение? Две години не е ползвала изобщо платен отпуск? Да не е била по майчинство и да са и правили услуга с това назначаване?

Да , по майчинство е била  , но си е работила във фирмата много години преди това.Връщайки се на работа - работодателят и заявява ,че няма място за нея и ,че заради това ,че той е бил добър и не я е уволни като е разбрал ,че е бременна тя е длъжна сега да напусне по взаимно съгласие.
Напускайки и казва ,че тя му дължи здравните осигуровки за тези 2 години ( нищо ,че преди това има 7 години стаж във фирмата ) и след като тя отказва да му даде каквито и да е пари следва тази екстра ,че нямало да и изплати обезщетението.

Тази сума от 330 лева е малко "миризлива". Да не е работила на по-малко часове?

Работила е на пълен работен ден. Няма извънреден труд и всякакви подобни добавки.

Идеята ми е към Инспекция по труда ли да се обърне ?

В НОИ са и обяснили ,че те не могат да вземат отношение и ,че само с дело може да действа.
Иначе преди малко "шефът" обяснил ,че нямало даже и тази сума да плати и е ясно ,че нещата отиват към дело.
Цялата сума от 330 лв е с постоянен характер.

И в случая има според мен : 330 / 21 = 15,71 * 40 = 628,40 - 62,84 = 565,56 лв - сума за получаване.

А , работодателят и иска да и изплати 400 лв и толко. На въпрос към счетоводителката как е изчислено , тя обяснява : "Каквато сума е казал шефът , такава съм писала."



Здравейте ,

моя приятелка напусна преди 2 месеца и в заповедта и беше упоменато ,че следва да и се плати обезщетение по чл.224 за 40 дни.Последният и месец с отработени най-малко 10 дни е със сума посочена в НОИ от 330 лв и 21 отработени дни.

Работодателят чак сега я вика да и плати това обезщетение , но видях ,че то не е изчислено коректно.

Какво може да направи в този случай ?